Modificari Codul fiscal: OUG 3/2017, Legea nr. 1/2017 si HG nr. 1/2017

La inceputul acestui an, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 15 si 16 din 6 ianuarie 2017, au fost publicate mai multe acte normative prin care se aduc modificari Codului fiscal, sunt eliminate unele taxe si tarife si se stabileste valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, valabil incepand cu 01 februarie 2017.

Retinem si faptul ca respectiva compensatia in cota forfetara inseamna suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. Procentul de compensare in cota forfetara este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 si 8% incepand cu anul 2019.

Se abroga prevederile referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari (ROI), astfel persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare nu mai au obligatia solicitarii inscrierii in acest registru.

Se modifica prevederile referitoare la masurile aplicabile contribuabililor care se reinregistreaza in scopuri de TVA, dupa ce inregistrarea a fost anulata de catre organele fiscale, in sensul ca:

  • vor factura cu TVA catre clienti toate vanzarile pe care le-au realizat in perioada in care nu au avut cod de TVA, recuperand astfel taxa pe care au colectat-o;
  • pentru cumpararile aferente vanzarilor efectuate in perioada in care contribuabilii au codul anulat, vor putea deduce TVA dupa reinregistrare – beneficiarii acestora vor putea deduce taxa aferenta cumpararilor efectuate in perioada in care furnizorul a avut codul anulat;
  • cheltuielile inregistrate de contribuabilii inactivi si de beneficiarii acestora, vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal privind impozitul pe profit, la reactivarea potrivit Codului de procedura fiscala, fie in perioada fiscala din anul in curs, fie prin rectificarea declaratiei de impozit pe profit a anului fiscal precedent;

Platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor nu mai depun formularul 205 – Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, pentru veniturile realizate in anul 2016.

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala si din dividende, se includ in baza de calcul a CASS, chiar daca beneficiarul obtine venituri din salarii, pensii , alte activitati independente, etc.. In situatia in care venitul considerat baza de calcul depaseste valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, CASS individuala se calculeaza in limita acestui plafon;

Avem o perioda extinsa pe durata nedeterminata in ce priveste facilitatea profitului reinvestit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice.

Se introduce posibilitatea de plata impozit pe profit la microintreprinderile cu capital social mai mare de 45.000 lei, cu precizarea ca pot opta astfel la plata impozitului pe profit microintreprinderile cu un capital social de cel putin 45.000 lei.

Impozitul pe profit

Contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare vor fi scutiti de impozit pe profit in primii 10 ani de activitate.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Se schimba plafonul pana la care o persoana juridica este considerata microintreprindere de la 100.000 euro la 500.000 euro.

Pentru anul 2017, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc conditiile prevazute la art. 47 (venituri sub 500.000 euro) sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2017. Modificarea sistemului de impunere se va comunica organelor fiscale pana la data 25 februarie, termen pana la care se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 – 31 ianuarie 2017.

Cotele de impozitare vor fi de: 1% pentru microintrerpinderile cu unul sau mai multi salariati si 3% pentru microintreprinderile fara salariati.

Impozitul pe veniturile persoanelor fizice

Vor fi scutite de la plata impozitului pe venit si persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.

Serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de salariati, se vor scadea din baza de impozitare a salariului, in limita a 400 de euro pe an

A fost stabilita o cota unica de 3% pentru impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor din patrimoniul personal, dar si o valoare neimpozabila de 450.000 lei; Contributia de asigurari sociale(CAS ).

Se elimina plafonul reprezentand valoarea sumei echivalente cu 5 ori castigul salarial mediu brut aferent bazei lunare de impozitare pentru veniturile din salarii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS)

Se elimina plafonul reprezentand valoarea sumei echivalente cu 5 castiguri aferente bazei lunare de calcul maximal al bazei de impozitare pentru totalitatea veniturilor (de 5 ori castigul salarial mediu brut);

A fost reintrodusa scutirea pentru persoanele care realizeaza venituri din investitii si din alte surse( ex. dividende), daca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activita?i independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, indemnizatii de somaj,

Alte modificari:

Incepand cu data de 1 februarie 2017 se elimina o serie de taxe si tarife:

  • Timbrul de mediu pentru autovehicule;
  • Anumite taxe si tarife prevazute de Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului;
  • Anumite taxe si tarife prevazute de Legea nr. 21/1991 privind legea cetateniei romane;
  • Taxele radio si TV;
  • Taxele percepute de Monitorul Oficial pentru persoanele fizice care sunt determinate de lege sa anunte pierderi de acte si schimbari de nume;
  • Taxele extrajudiciare de timbru;

Incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora.

Vezi mai multe pe: http://www.fiscalitatea.ro/modificari-codul-fiscal-oug-32017-legea-nr-12017-si-hg-nr-12017-16523/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s