Scutirea de impozit pe profitul reinvestit 2017

Firmele din Romania pot beneficia de scutirea de impozitul pe profitul reinvestit, iar din anul 2016 aceasta facilitate s-a extins la mai multe tipuri de investitii, insa antreprenorii trebuie sa stie ca au si anumite obligatii pentru a beneficia de scutire. Incepand cu anul 2009, companiile au putut beneficia de o facilitate fiscala privind scutirea de impozit a profitului reinvestit in productia sau achizitia anumitor tipuri de active.

Aceasta facilitate a cunoscut mai multe modificari si actualizari de la intrarea in vigoare iar incepand cu ianuarie 2016, facilitatea devine mai atractiva prin extinderea tipurilor de investitii eligibile pentru a aplica scutirea de impozit a profitului. Astfel, categoria de active eligibile se extinde si cuprinde in prezent mijloacele fixe incluse in subgrupa 2.1 si 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, reprezentand:

Echipamente tehnologice

Calculatoare electronice si echipamente periferice

Masini si aparate de casa, de control si de facturare

Separat, companiile pot beneficia de aceasta facilitate daca produc sau achizitioneaza si programe informatice.

Companiile pot beneficia de aceasta facilitate inclusiv daca activele sunt achizitioante in baza unui contract de leasing financiar.

Pentru a determina profitul eligibil pentru scutire, companiile vor lua in calcul profitul contabil obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor eligibile.

Pot beneficia de aceasta facilitate si companiile care sunt platitoare de impozit pe micro-intreprinderi si devin platitoare de impozit pe profit. In cazul acesta, profitul eligibil pentru scutire va fi determinat incepand cu trimestrul in care companiile devin platitoare de impozit pe profit.

Care sunt obligatiile companiilor? Aceasta facilitate vine si cu anumite obligatii pentru companiile care aplica aceasta scutire: Una dintre obligatii consta in distribuirea profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit pentru constituirea unei rezerve. Aceasta obligatie nu este aplicabila in cazul in care compania inregistreaza pierdere contabila la sfarsitul anului financiar. De asemenea, o alta obligatie o reprezinta si perioada minima de detinere a activelor pentru care s-a aplicat aceasta facilitate. Mai detaliat, activele trebuie pastrate cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. In situatia in care companiile nu respecta aceasta obligatie, impozitul pe profit datorat se recalculeaza astfel incat sa se elimine scutirea de care a beneficiat compania in legatura cu activele care nu au fost pastrate in patrimoniu pentru perioada minima. Recalcularea impozitului pe profit va atrage depunerea unor declaratii informative si plata de penalitati de intarziere pentru impozitul pe profit suplimentar.

Aceasta facilitate poate fi si mai relevanta pentru companii in 2016 tinand cont ca scutirea mai poate fi aplicata doar pentru activele eligibile produse si/ sau achizitionate si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

Vezi mai mult pe:

http://www.startupcafe.ro/stiri-taxe-20966296-scutirea-impozit-profitul-reinvestit-beneficiile-obligatiile-antreprenorilor.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s