Ordonanța de urgență nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii a intrat în vigoare la data de 07.08.2017 odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 644

1. La sediu sau la fiecare punct de lucru, trebuie sa aveți copii ale contractelor de munca, cel puțin ale angajaților care lucrează in acel loc.
Concret, dacă nu le avem riscăm amenzi de 10.000 lei /faptă.

2. Actele adiționale vor trebui încheiate si declarate înainte să producă efecte.
Mai precis, actele adiționale pentru modificările contractuale vor trebui încheiate si inregistrate in Revisal înainte să producă efecte, nu cum era inainte, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariției modificărilor.

3. Munca salariaților cu normă parțială în afara programului, amendată.
Dacă un salariat angajat cu normă parțială se va duce la serviciu în afara programului de lucru stabilit contractual, acesta va presta, conform legii, muncă nedeclarată.
Până azi, această activitate nu era identificată prin Codul muncii ca muncă nedeclarată, ci exista doar o interdicție de a presta ore suplimentare de către salariații cu normă parțială.
Astfel, această formă de muncă nedeclarată va putea fi sancționată cu amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

În forma inițială, proiectul lansat de Ministerul Muncii prevedea amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

4. Munca salariaților în timpul suspendării contractului de muncă, amendată.
O altă formă de muncă nedeclarată este considerată, în mod oficial, primirea la muncă a salariaților aflați în perioada de suspendare a contractului individual de muncă. Această modificare este, practic, doar o recunoaștere în legislație a jurisprudenței curții supreme a României.
Concret, pentru munca în timpul suspendării contractului, angajatorii vor risca amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată (în loc de amenzi între 10.000 și 20.000 de lei, așa cum era prevăzut inițial).

5. Primirea la lucru fără contract și fără raportarea în Revisal, muncă nedeclarată.
Mai exact, primirea la lucru fără încheierea contractului individual de muncă înainte de începerea activității și primirea la lucru fără înregistrarea în Revisal a raportului de muncă înainte de începerea activității.
Ambele fapte vor fi sancționate cu amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată (lucru care, de altfel, deja se întâmplă: prima faptă e acoperită acum de Codul muncii, iar a doua – de hotărârea de Guvern privind Revisal).
Și aici, a fost eliminat cuantumul minim al amenzilor, de 10.000 de lei, fiind păstrată o singură valoarea, cea maximă (20.000 de lei).

6. Evidența orelor de lucru se va evidentia strict in condica de prezenta, altfel se risca amenzi intre 1500 si 3000 lei.
Concret, dacă anterior se prevedea doar că angajatorii erau obligați să țină evidența orelor de lucru, de-acum aceștia vor fi obligați să înregistreze atât ora de începere a programului de lucru, cât și ora de terminare si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta ori de cate ori i se solicita acest lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s